יורם רוטנברג על היתרונות של בנייה קלה

כתבה שנכתבה על ידי יורם רוטנברג, מומחה לבנייה מודרנית ובעלים של "רוטנברג חומרים, ציוד ופתרונות לבנייה".

רוטנברג הם ספקים של סדרת לוחות מאסטרקיר, בהם אנו עושים שימוש רב בתהליך הבנייה.

למה בניה קלה?

כי מגיע לנו להתקדם ולהפיק תועלת  משיטה שהעולם הטכנולוגי מציע לנו, בהרבה מתחומי החיים אנחנו נהנים מהתפתחות המדע והטכנולוגיה – טלפונים חכמים, מחשבים ודווקא בבניין אנחנו עומדים במקום כבר זמן רב עם שיטה עתיקה שאין בה שום יתרון מלבד אשליית המחיר, קלה למה?

  • פחות מ-50 ק"ג למ"ר.
  • יתרון משמעותי בבניית תוספות קומה \ קומה על גג.
  • יתרון ברעידת אדמה.

1. אשליית המחיר:

המחיר של מבנה ברמה טובה, פחות או יותר דומה אם נבנה בשיטה הרטובה או בשיטה הקלה, אלא שהמבנה – המוצר המוגמר טוב יותר בשיטה הקלה = שווה יותר למתגורר.

למה טוב יותר?

המבנה מבודד תרמית ברמה גבוהה לאין שיעור – בערך פי 2, הידעת? קיר בניה קלה בעובי 15 ס"מ מבודד כפול מקיר מבלוק 20 עם טיח משני צדדים . אם אנחנו רוצים להגיע לאותה רמת בידוד בבניה רטובה צריכים להוסיף עוד קיר בלוקים עם מירוח אוויר או קלקר ביניהם וטיח תרמי. ** התקן הישראלי הוא המינימום ואינו מאפשר נוחות תרמית ,

המבנה מבודד אקוסטית ברמה גבוהה בהרבה, הידעת?

קיר מחיצה עם לוחות ובידוד ממוצע רוחב 10 ס"מ = קיר מבלוק 20 ס"מ טיח 1.5 ס"מ מכל צד, לפי תקן ישראלי 1004 לבידוד רעש ,כדי להגיע לתוצאה הנדרשת חייבים מחיצות עם בלוק 20 ס"מ. אפשרויות הבידוד האקוסטי בקיר בניה קלה מגיעות לרמות שקיר בניה רטובה לא יכול להגיע, המבנה ישר, מדויק, קירות פנים חלקים, אם נדרשת אותה רמה בבנייה רטובה – נצטרך לבצע החלקה ושפכטל – עבודה יקרה.

אגדת המחיר

בניה קלה בישראל החלה בשנות ה-90, אחד הטיעונים כנגדה היה כל השנים: הערכת מחיר נמוכה למכירה ליד שנייה, למה? מכיוון שהשיטה לא הייתה מקובלת ולא ברורים היו יתרונותיה, היום אחרי שעברו יותר מעשרים שנה אנחנו יודעים להגיד שבתים שנבנו בשיטה הקלה נמכרו ליד שנייה ושלישית במחירים הגבוהים מבתים בנויים בטון, בלוקים וטיח, הכל ענייני ותלוי ברמת המבנה.

רעידות אדמה

שני מרכיבים קובעים את עמידות המבנה ברעידת אדמה- משקל וגמישות. משקל מבנה בניה קלה נמוך לפחות בשליש (אם לא יותר) פרופילי פלדה דקת דופן גמישים בהרבה מבטון קשיח, הידעת? זאת הסיבה שביפן ארץ עם רעידות אדמה בתדירות גבוהה, שלד המבנים עשויים פלדה ולא בטון. בניה ירוקה?

סך החומרים והמשאבים שמושקע בבנייה קלה הוא חצי מאשר בניה רטובה, כמות הפסולת – מבנה בניה רטובה ממוצע מפנה 20 מכולות פסולת, בניה קלה – 2. מעל 70% מהפלדה בעולם ממוחזרת. הידעת?? כמות הפלדה בארה"ב שצורך ענף הבניה הקלה גבוה מהכמות שצורך ענף ייצור המכוניות .

2. אשליית המחיר:

עלות החומרים בבניה רטובה הוא 30%-35% מערך המבנה מחיר העבודה 65% – 70% מרחב מחיר העבודה הוא גדול קבלנים שרוצים לגלגל ולשמור על הצוות מסכימים מראש לא להרוויח מסתמכים על תוספות שיהפכו אותם למרוויחים, בדרך כלל לא מעניין אותם איכות המבנה וברור שיחסכו ככל שניתן בחומר ובעבודה. אלו יוצרים את האשליה שהמחיר נמוך, הנכון הוא שמחיר המינימלי בבניה רטובה יכול להיות נמוך יותר. הידעת? כמות שעות העבודה בבנייה רטובה גדולה יותר לפחות בשליש.

מהירות?

משך בניה קלה קצר לפחות בשליש, נוסף ניתן ליצור אלמנטים מוכנים מראש ולקצר את משך הבנייה עוד יותר, הזמן הממוצע לבית ממוצע  בניה קלה = 6 חודשים, סבל קצר יותר  לסביבה, חוסכים שכירות, במבנים מסחריים הקופות מתחילות לפעול מוקדם יותר .

שילוב עם בניה רטובה

בישראל תרבות האבן, הבטון והטיח צרובה ,ולכן לאחרונה משלבים בניה רטובה עם קלה, אפשרות א' – בונים שלד בטון ומיישמים לוחות במקום בלוקים, מקבלים קירות מבודדים ברמה גבוה יותר בהרבה מקירות בלוקים וטיח, מקבלים קרום מעטפת תעשייתי בעל עמידות וגמישות גבוהים יותר מטיח.

אפשרות ב' – בונים שלד בטון ובלוקים ומחפים עם לוחות כתחליף לטיח, בעזרת הקונסטרוקציה מיישרים קירות, במקום טיח קרום מעטפת תעשייתי בעל עמידות וגמישות גבוהה יותר מטיח.

בונוס בידוד תרמי משמעותי – הלוח מונע מקירות הבטון  לצבור חום או קור, ומרווח האוויר תורם רבות לבידוד הקיר.

**אפשר להוסיף בידו .

3. אשליית המחיר:

היחס בין עבודה לחומרים בבניה קלה: חומרים 60%-65% –  עבודה – 35%-40%, לכן המחיר המינימלי גבוה יותר.

מצחיק \ עצוב בבניה רטובה חציבה בקירות כדי להעביר צנרת.

כמות הפסולת שבנייה רטובה מייצרת דמיונית וגם עולה כסף.

אסור לעבוד עם חומרים מעל 30 מעלות – זאת אומרת שלפחות 6 חודשים לא נכון לטייח בצהריים.

מתי מרגישים את ההבדל בנוחות התרמית בבית בניה קלה?

מחוויה אישית – בחורף כשנכנסים לבית הבנוי בשיטת הבנייה הקלה מבחינים מיד בהבדל , מיד שואל הנכנס עם מה מחממים פה ? ומתפלא שלא הופעל כלל מכשיר חימום.

בקיץ – מכיוון שעומס החום נובע מלחות גבוהה קשה להבחין.

טיפ – בימי הקיץ – בלילה -חלונות פתוחים ,בשעות היום-  חלונות סגורים ישמרו נוחות תרמית.

4. אשליית המחיר:

מה מחיר מ"ר לבנייה?? מה כוללים בו – לא ברור , למשל:

כולל מערכת מיזוג אוויר? , כולל מערכות חימום? כולל ביוב?

בכל מקום בעולם מתגאים האנשים כמה עלה להם מ"ר כמו שמתגאים ברכב יקר שרכשו

בישראל, נוצרה תרבות הפוכה – מחיר מ"ר שלי -יותר קטן משלך וזה מביא הרבה אנשים לזרוע מידע לא נכון.

איך בוחרים לוחות מתאימים?

קירות חוץ לפי מראה ואיכות רצויים – אפשרויות:

  • שליכט ים תיכוני – רוב צמודי הקרקע שנבנו משנת 2,000 מצופים עם שליכט אקרילי,מראה בטון מראה לוחות ,לוחות עם רווחים של 1 ס"מ ביניהם צבועים בצבע.
  • פלנקים (לוחות צרים וארוכים, מרועפים או ישרים) לוחות עם הטבעת לבנים, הטבעות גיאומטריות, לוחות צבעוניים.
  • לוחות עץ מעובדים עם או בלי ציפוי.

קירות פנים

לחדרים יבשים לוחות גבס מספיקים , לטובת אקוסטיקה בכל מקרה מומלץ 2 לוחות בכל צד של הקיר, למי שמעוניין בחוזק מכאני ועמידות לרטיבות מומלצים לוחות פיבר צמנט,לחדרים רטובים – לוחות פיבר צמנט.

לוחות לתקרה

בחדרים יבשים – לוחות גבס מספקים, בחדרים רטובים ותקרות חוץ – לוחות פיבר צמנט.

לקיר חיצוני – הלוח המומלץ – פלנקים – למה?

1. אין חומרי שפכטל ,אין סיכוי לסדקים.

2. התקנה קלה ,מתאים לעשה זאת בעצמך.

3. ידידותי מאוד לצביעה, מתאים לעשה זאת בעצמך , ניתן לתיקון במקרה של עטלפים או כל ליכלוך אחר ,( בשליכט לא ניתן – במקרה של תיקון בשליכט יש צורך לבצע קיר שלם .)   4. תחזוקה נמוכה -עד הצורך בחידוש צבע מניסיון אישי – מעל 11 שנים .5. הלוחות העמידים ביותר לתזוזות קרקע ורעידות אדמה.

** אידיאלים לסביבה ימית , מהירות התקנה הגבוהה מכל סוגי הלוחות , ניתנים לפרוק ושימוש חוזר.

המלצה כללית:

לבחור לוח המיוצר ע"י יצרן ידוע באיכותו עם קבלות בישראל ( על תשתית לא חוסכים).

גג עם חלל אוויר או גג שטוח:

לגג עם חלל אוויר יש יתרון בולט בבידוד תרמי ( ריענון האוויר בגג תורם להורדת הטמפרטורה) לגג שטוח מעבר לעניין האסתטי צריך להיות שימוש , אם אין שימוש הוא מטרד לאיטום ובידוד תרמי. שגורם להוצאות רבות שאין בגג רעפים לדוגמא.

טיפ אקוסטיקה:

קיר פנימי לטובת אקוסטיקה משובחת – שני לוחות , אחד גבס ואחד פיבר צמנט ,לשילוב שני החומרים השונים בעוביים שונים יש יתרון אקוסטי- כל חומר חוסם צלילים מסויימים ,וביחד חוסמים יותר מאשר שני לוחות מאותו חומר.
לתוצאה הטובה ביותר = לוח גבס עבה 16 מ"מ, + לוח פיבר צמנט בעובי 12 מ"מ ,אך גם לוח פיבר צמנט עובי 6 מ"מ על לוח גבס  יעשה את העבודה. בונוס מהשילוב – מקבלים קרום קשיח ,עמיד מים, ניתן להתקין ברגים ללא דיבל.

איך בוחרים חברת בניה \ קבלן?

בנוסף למידע הרב שיש באינטרנט  – ביקור בבתים שניבנו וקבלת רשמים מהדיירים לגבי תהליך הבניה ותחזוקה מאז.

ביקור באתר בניה עובד.

לסיכום למה בניה קלה?

יותר חכמה, יותר נקייה, יותר מתקבלת על הדעת מבחינה טכנית לאור ההתפתחות הטכנולוגית. למה להישאר בתקופת האבן?

למה, מה צריך הבן אדם? מבנה בעל נוחות תרמית, נעים אקוסטית, מינימום תחזוקה .